Pytanie - gdzie kupić japońskie noże - wydaje się być pozornie banalne. Odpowiedź jest prosta: tam, gdzie je sprzedają. A takich miejsc jest w sieci sporo. Problem w tym, że japońskie noże kosztują przeróżnie - od stu-kilkudziesięciu złotych, aż do paru, czy nawet i kilkunastu tysięcy złotych. Jak w takim razie dobrać dla siebie japoński nóż? Komu powierzyć swoje pieniądze i przyszłe zadowolenie z zakupu? Bo przecież taki nóż ma służyć całymi latami. I tu zaczyna się, niestety, dylemat.

 

Spis treści:

  1. 1. Sklep z japońskimi nożami innemu sklepowi nie równy
  2. 2. Ponad 20 lat doświadczeń z japońskimi nożami
  3. 3. Japońskie noże klasy Premium w PrestiżowejKuchni
  4. 4. Zawierz specjalistom w dziedzinie japońskich noży

 

Sklep z japońskimi nożami innemu sklepowi nie równy

Nie mówimy tu o kwestii grafiki sklepu, tempie wysyłki towaru, czy wprowadzającym zamęt w głowie niezwykle bogatym asortymencie (choć to wszystko nie jest bez znaczenia). Chodzi o to, czy sprzedawca ma pojęcie o oferowanym przez siebie sprzęcie. Jak Internet długi i szeroki można znaleźć niewyobrażalne wręcz bzdury na temat japońskich noży. Często, niestety, rozsiewane przez, co przykre, sprzedających, którzy nie przywiązują wagi do tego, co piszą, jak piszą i jak prezentują towar. Zdarzają się ewidentne, szkodzące klientowi, przekłamania dotyczące, np. składu stali, jej twardości, sposobu kucia, czy łączenia z innymi materiałami. Dlaczego takie informacje są ważne? Bo wpływają na to, co japoński nóż potrafi, jak długo zachowa ostrość i jak się go będzie używało oraz ostrzyło. I, co odróżnia go od innych noży.

 

Ponad 20 lat doświadczeń z japońskimi nożami

Od razu zaznaczymy, że nie jesteśmy jedynymi ekspertami w dziedzinie japońskich noży, bo istnieją sklepy internetowe, które mają o nich wielkie lub spore pojęcie. Ale to, niestety, zaledwie garstka specjalistów w całej Europie.

Mamy śmiałość twierdzić, że do pojęcia sprzedaży japońskich noży w sklepie internetowym PrestiżowaKuchinia.pl podeszliśmy holistycznie. Ja, Krystian, niżej podpisany, mam już z tego typu ostrzami do czynienia od ponad 20 lat, poznałem oferowane przez nas noże z Japonii od, przysłowiowej, podszewki. Wiem, w jakim procesie kucia powstają, z jakiej stali je stworzono, jak należy je odpowiednio ostrzyć, jakie kamienie można do nich dobrać. O nożach mogę dyskutować z Tobą całymi godzinami. Szukasz porady? Dobrze trafiłeś.

Dodatkowo, przetestowałem wszystkie noże japońskie, które sprzedajemy, więc mogę z pełną odpowiedzialnością doradzić Klientowi zakup, sposób używania i konserwacji, bo cały nasz zespół zna je wszystkie z codziennej pracy z nimi.

 

 

Japońskie noże klasy Premium w PrestiżowejKuchni

W naszym sklepie PrestiżowaKuchnia.pl specjalizujemy się w testowaniu i sprzedaży, nade wszystko, luksusowych, japońskich noży klasy Premium. Wnikliwie wybieramy to, co oferujemy naszym Klientom, dlatego zawęziliśmy wybór do tej dość niewielkiej grupy reprezentatywnych, wyjątkowych noży. Wybraliśmy noże na całe życie, które nie rozczarowują. Niezależnie, czy kupują w naszym sklepie amatorzy, czy profesjonaliści, każdy skorzysta z talentów tych doskonałych ostrzy japońskich noży.

Nie proponujemy tanich rozwiązań, gdyż wychodzimy z założenia, że japoński nóż musi za każdym użyciem poruszać serce krojącego. Z naszych doświadczeń wynika, że tanie japońskie noże nie spełniają oczekiwań wymagających użytkowników. Krótko trzymają ostrość, ciężko się je ostrzy, a zdarza się, że nóż wytrwa kilka miesięcy i trzeba go wyrzucić. Albo, co zbulwersuje wielu miłośników prawdziwie ostrego krojenia, słabe japońskie noże mogą nie wykraczać ostrością poza jakość zwykłych noży europejskich. W takiej sytuacji - kupując tani japoński nóż - wyrzucisz pieniądze w błoto.

 

Zawierz specjalistom w dziedzinie japońskich noży

Luksusowe noże japońskie kują mistrzowie, którzy często poświęcili całe życie na zgłębienie sztuki kowalskiej. A ta z kolei częstokroć jest przekazywana od wieków z pokolenia na pokolenie. Skoro ktoś taki kuje noże, ktoś równie zaawansowany w wiedzy na ich temat powinien je sprzedawać. Tu nie ma „zlituj”, trzeba się na kwestii noży znać. Stąd - będziemy z uporem powtarzać, że japońskiego noża nie należy kupować gdziekolwiek, a jedynie tam, gdzie da się zasięgnąć fachowej porady zarówno przed zakupem noża, jak i w trakcie jego używania.

 

 

Zdjęcie: Grupa Nas Troje